Kontrol Sistemleri ve Robotik Laboratuvarı

Sanayi ve endüstrinin işleyişinde çok önemli yer tutan otomatik kontrol sistemlerinin temellerini öğrencilere aktarmak amacıyla kurulmuş olan laboratuvar lisansüstü eğitim için kontrol prosesleri ve robotik konularında uygulamalı araştırmalar yapılabilen bir ortam sağlamaktadır. Lisans eğitiminde Kontrol Sistemleri dersinin uygulamalarını gerçekleştirmek üzere kullanılmaktadır.

Laboratuvarda açık-kapalı çevrim kontrol sistemlerinde kararlılığın incelenmesi, temel kontrolörlerin (On/Off, P, I, D, PI, PD, PID) karakteristiklerinin incelenmesi, PID testi için değişken frekanslı kare ve üçgen dalga kullanımı, Konum/Hız/Faz kontrollü sistemlerin incelenmesi, referans üreteçleri ve hata detektörü cihaz/sistemlerinin kullanımı, sensörler ve algılayıcılar ile bunların karakteristiklerinin belirlenmesi gibi deneyler yapılabilmektedir.

Laboratuvarda iki adet sıvı seviye sistemi, bir adet robot kolu, bir adet modüler servo sistemi, iki adet akış kontrol sistemi, iki adet sıcaklık kontrol sistemi, iki adet basınç kontrol sistemi ve bir adet ölçme ve kalibrasyon sistemi bulunmaktadır.

Deney setleri hem bilgisayar üzerinden kontrol edilebilir ve gözlemlenebilir olması, hem de öğrencilerce gömülü (embedded) sistemler kullanılarak tasarlanan kartların bağlanılarak kullanılabilmesi özellikleri ile Mesleki Eğitim’de bu laboratuvar önemli bir amaca hizmet etmektedir. Gerçekleştirilen tüm ölçümler ve üretilen sinyaller gerçek zamanlı olarak oluşturulmaktadır. MATLAB ve Labview yazılımları ile sağlanan bu veriler çok yönlü kullanılmakta ve akademik çalışmalara katkı sağlamaktadır. Bilgisayarlar üzerinde yer alan veri toplama (DAQ) kartları üzerinden çeşitli arabirimler kullanılarak öğrencilerin hata simülasyonlarını gerçekleştirmesine olanak sağlanmaktadır. Bu şekilde hem simülasyon, hem gerçek zamanlı uygulamalar yapılabilmekte, öğrenciler deney çalışmalarını raporlayabilmekte, tez kapsamında geliştirilen web tabanlı uzaktan kontrol laboratuvar ortamı kullanılarak dersin öğretim üyesine network üzerinden teslim edebilmektedir. Konu bitiminde uzaktan denetimli web tabanlı sistemler vasıtasıyla sınavlar uygulanabilmektedir.

Laboratuvarda ayarlanabilir yapıda, sabit veya simetrik çıkış da verebilen yüksek güçlü çok sayıda DC Güç Kaynağı, verileri kaydetmeye imkân veren yapıda dijital osilaskoplar ile geniş frekans alanında kullanım imkânı olan fonksiyon jeneratörleri yer  almaktadır.


Bu sayfa Electrical-Electronics Engineering tarafından en son 10.07.2017 13:55:44 tarihinde güncellenmiştir.

Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü

HIZLI ERİŞİM