Bölümümüzü Tercih Edecek Mühendis Adayı Öğrencilerimiz İçin...

Sevgili Elektrik-Elektronik Mühendis adayı öğrencilerim;

Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 2017-18 öğretim yılında 3. mezunlarını vermiştir. Bölümümüz her ne kadar genç bir bölüm gibi görünse de 1976 yılından buyana ülkemizde Elektrik-Elektronik alanında 4 yıllık lisans eğitimi veren Teknik Eğitim Fakültesi’nin tecrübeli eğitim kadrosu ve laboratuvar alt yapısı üzerine kurulmuştur.

Bölümümüzde 15 eğitim laboratuvarının yanı sıra Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı ve Kalkınma Bakanlığı Alt Yapı Projesi ile kurulmuş Biyomedikal Görüntüleme ve Tanı Laboratuvarları olmak üzere 2 araştırma laboratuvarı bulunmaktadır.

Eğitim kadromuz; 5 profesör, 5 doçent, 6 Dr. öğretim üyesi ve 5 araştırma görevlisinden oluşmaktadır.

Değerli öğrenci arkadaşlarım, Teknoloji Fakülteleri’nin hedefi tasarlayabilmenin yanı sıra üst düzeyde uygulayabilme kabiliyetine sahip mühendisler yetiştirmektir. Bizler iyi bir tıp eğitiminin hastanede, hukuk eğitiminin adliyede kazanıldığı gibi iyi bir mühendislik eğitiminin de endüstrinin içinde, sahada alınması gerektiği inancındayız.  Bu nedenle 2x36  iş günlük yaz stajının yanı sıra işyeri eğitimi adı altında 7. yarıyılda öğrencilerimizi İntern Mühendis olarak  endüstriye göndermekteyiz. Böylelikle 4. sınıfta yaz stajı ile birlikte yaklaşık 6 ay endüstride çalışan öğrencilerimiz iş hayatının bir parçası olarak fakültemize dönmektedirler.  8.dönemde 6 farklı seçmeli ders alarak teorik eksikliklerini tamamlama şansına sahip olan öğrencilerimiz, mezun olmaya hak kazanmaktadırlar.

Ülkemizde Teknoloji Fakülteleri’nin öncülüğünü yaptığı Endüstride Mühendislik Eğitimi yaklaşımının dünyadaki uygulamaları gün geçtikçe artmaktadır. İngiltere’de Sheffield, Liverpool, Cardiff,  Nottingham, Birmingham  Üniversiteleri benzer programlar ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği eğitimi vermektedirler.

Endüstride Mühendislik Eğitimi paydaşlarımız ve öğrenciler bu uygulamadan oldukça memnunlar.  Öğrencilerimizin birçoğu bu firmalardan iş teklifleri alarak hayata atılmaktadırlar.

2017 verilerine göre ülkemizde Elektrik-Elektronik Mühendisliği Eğitimi vakıf üniversitelerinin yanı sıra devlet üniversitelerine ait 141 programda verilmektedir.  Devlet üniversiteleri içindeki yerimiz 16. sıradadır.  Geçen yıl devlet ve vakıf üniversitelerinde Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümleri ’ne kayıt yaptırmış olan 10.098 öğrenciden 1499. sıradaki öğrenci bölümümüzü tercih etmiştir. Bir başka deyişle Elektrik-Elektronik Mühendisliği’ni seçen adaylar içinde bölümümüz ilk  %15’lik dilimden öğrenci almaktadır.   Teknoloji Fakülteleri içinde de 1. sırada öğrenci almaktayız.

Sevgili öğrenciler, hayatınızla ilgili alacağınız bu önemli kararın hakkınızda hayırlı olmasını temenni ederim.

Selam ve sevgilerimle.

Prof.Dr. A. Fevzi BABA