Bölümümüzde oluşturulan Ar-Ge Ekibi Taşınabilir Solunum Cihazı Geliştirdi

SoloVent - MAXI T1000 Taşınabilir Yetişkin Solunum Cihazı (Transport Tipi Yetişkin Ventilatör)

Yetişkin hastalara solunum desteği sağlayabilecek taşınabilir bir mekanik ventilatörü yerli-milli imkânlarla geliştirmek amacıyla başlatılan Ar-Ge çalışmaları ilk meyvesini verdi. Marmara Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde oluşturulan Ar-Ge ekibi, “SoloVent-MAXI T1000” ismini verdikleri taşınabilir yetişkin solunum cihazının ilk örneğini üretti.

Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi akademisyeni Öğr. Gör. Fatih Serdar SAYIN tarafından 2015 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan aldığı destekle tekno-girişim firması olarak kurulan Respikon Medikal ve Mühendislik Ltd. Şti., yeni doğan bebekler için ilk yerli mekanik ventilatörün tasarımı çalışmalarına başlamıştı. Yeni doğan ventilatörünün geliştirilmesi sırasında edinilen deneyim ve tecrübelerle, COVID-19 Küresel Salgını sürecinde ortaya çıkan solunum cihazı ihtiyacını gidermeye yönelik çalışmalara başlandı. Oluşturulan akademisyen ekibiyle birlikte yapılan çalışmalar sonucunda, yaklaşık bir buçuk aylık sürede taşınabilir yetişkin ventilatörü SoloVent-MAXI’nin ilk örneği ortaya çıktı.

Sağlık alanında kullanılan konvansiyonel ventilatörlerin çoğu; hassas oransal valf, basınç regülatörü ve blower gibi yurtdışı menşeli kritik bileşenlere ihtiyaç duymaktadır. COVID-19 pandemi süreci gibi anormal dönemlerde bu tip kritik bileşenlerin temini güç olmakta, hatta temin edilememektedir. Bu nedenle SoloVent-MAXI, kritik bileşenlerinin tamamı yurtiçinde üretilebilecek şekilde, %90’a yakın yerlilik oranıyla tasarlanmıştır.

SoloVent-MAXI yetişkin hastalara uygulanan solunum desteği süreçlerinde ihtiyaç duyulan temel ve hibrid solunum modlarının (PCV, CVC, PRVC vb.) kullanımına imkân sağlamaktadır. İlaveten, hasta-ventilatör uyumunu arttıran tetiklemeli eş zamanlı solunum modlarını (SIMV, A/C) da uygulayabilmektedir. Ventilasyon desteği sırasında ortaya çıkabilecek sistem arızalarının hastaları etkilemesinin önüne geçebilmek için, SoloVent-MAXI donanımında mekanik ventilatörlerin tabi olduğu ulusal ve uluslararası standartlarda belirtilen güvenlik bileşenleri yer almaktadır. Yaklaşık 4 kg ağırlığa sahip olacak cihaz, dâhili bataryası sayesinde yaklaşık 8 saate kadar harici bir elektrik kaynağına ihtiyaç duymadan çalışabilecek şekilde tasarlanmış olup, ambulans taşıtının elektriği veya şehir şebekesiyle de çalışabilecektir. Piston sürüşlü yapısı sayesinde harici basınçlı tıbbi gaz hattına ihtiyaç duymayan SoloVent-MAXI, pandemi döneminde kurulması muhtemel acil müdahale sahaları, sahra hastaneleri ve hatta hastaların ambulanslarda nakli sırasında solunumu desteklemek için kullanılabilecektir.

Bünyesinde Elektrik-Elektronik, Bilgisayar-Kontrol ve Makine mühendisleriyle birlikte bir uzman solunum fizyoterapistini de barındıran Ar-Ge ekibi, SoloVent-MAXI’yi yerli tıbbi cihaz literatürüne kazandırmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda, cihazın seri üretimi ve tıbbi lisanslarının alınabilmesi için Sağlık Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) nezdinde destek görüşmeleri de devam etmektedir.

cihaz_ventilator.jpg (789 KB)

 

HIZLI ERİŞİM